E isto está num jornal sueco, e é na Suécia que a coisa acontece….

Startsidan / Nyheter 2012-12-23

Inte alla barn vill ha en Ipad

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15976113.ab;jsessionid=5C29138A04325FDB10239DD7DC5D3C87

Milhares de famílias pedem auxílio para enfrentar a pobreza.

BEHÖVER HJÄLP Varje år söker tusentals familjer bidrag till julen, men det handlar inte om utsvävningar. ”Det handlar ofta om att man vill köpa vinterkläder och vinterstövlar till barnen, säger Lena Holm, generalsekreterare på barnhjälpsorganisationen Majblomman. BEHÖVER HJÄLP Varje år söker tusentals familjer bidrag till julen, men det handlar inte om utsvävningar. ”Det handlar ofta om att man vill köpa vinterkläder och vinterstövlar till barnen, säger Lena Holm, generalsekreterare på barnhjälpsorganisationen Majblomman. Foto: LASSE ALLARD

Det finns barn som bara vill ha en varm overall i julklapp.

Eller ett par glasögon så de slipper ha ont i huvudet i skolan varje dag.

”Alla kompisar frågar vad de fått i julklapp och i år vill jag att de ska vara stolta när de berättar”, skriver en tvåbarnsmamma till organisationen Majblomman.

Enligt Rädda barnens Barn­fattigdomsrapport lever i dag 242 000 barn i familjer med så små marginaler och så svag ekonomi att de kallas fattiga.

Inga utsvävningar

Det handlar inte om en kvarts miljon barn som svälter eller bor på gatan.

Utan om barn som kanske inte alltid kan räkna med nya, varma kläder, att kunna gå på bio eller bowla med vännerna efter skolan.

I morgon är det julafton och då brukar fattigdomen bli extra tydlig. Efter lovet jämför barnen julklappar med varandra. ”Vad fick du?”, ”Hur många köttbullar orkade du äta?”, ”Vart åkte ni någonstans?”

Till Majblommans riksförbund, Sveriges största barnhjälpsorganisation, strömmar varje år tusentals önskningar in från föräldrar och barn som behöver bidrag till julen.

Enligt Lena Holm, general­sekreterare på Majblomman, kommer breven dels från familjer som lever på socialbidrag, dels från dem som inte får det att gå runt varje månad. Och det handlar inte om pengar till en Ipad eller en solresa.

– De handlar ofta om att man vill köpa vinterkläder och vinterstövlar till barnen, inte om några utsvävningar, säger hon.

Mångas verklighet

En skolsköterska som jobbar för Majblomman berättar att det är svårt att få barnen att erkänna hur familjen har det. Men att man ser det på dem, barnen som kommer till skolan i regnjacka och för tunna skor mitt i vintern, eller som sitter längst fram i klassrummet och kisar för att deras familj inte har råd med glasögon.

– Man kanske inte vill tänka på att det finns människor som har det så här i Sverige, kanske vill man framförallt inte tänka på det under jul, men det här är tyvärr verkligheten för väldigt många, säger Lena Holm.

Fotnot: Vill du stödja Majblomman? Skänk en gåva till Plusgiro: 90 1907-6 eller läs mer på http://www.majblomman.se

Anúncios

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair / Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair / Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair / Alterar )

Foto do Google+

Você está comentando utilizando sua conta Google+. Sair / Alterar )

Conectando a %s